Reilu Teko

Reilu Teossa maanviljelijät tekevät ympäristötekoja ja nuoret työllistyvät paikallisesti

Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys alkaa jälleen. Viljelijät voivat viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen paikalliselle keräyspisteelle.

Keräys toteutetaan Parkanossa entiseen tapaan, viljelijät tuovat tyhjät säkit Fennokatu 3:ssa olevalle keräyspisteelle ja ilmoittava säkkimäärät 4H-yhdistykseen soittamalla tai tekstiviestillä. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 30.5-30.7.2022.

Reilu Teko -keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen ja kierrätykseen lähes 40 miljoonaa kiloa. Vuonna 2021 keräyksessä tehtiin kaikkien aikojen ennätystulos, lähes 800 000 kiloa.

Keräykseen kelpaavat säkit

Keräykseen otetaan Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit sekä lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi muilta valmistajilta otetaan vastaan: Lantmännen Agron luomulannoitesäkit ja A-Rehun lannoitesäkit. Hankkijan, Lantmännen Agron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen siemensuursäkit. Hankkijan, A-Rehun ja Lantmänen Agron rehusuur- ja piensäkit. Keräykseen eivät kelpaa paperisäkit eivätkä muiden valmistajien säkit. 

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon.